Praktijk locatie

Medisch Centrum Het Gildenhuis
Gildenveld 83, 3892 DE, Zeewolde
www.hetgildenhuis.nl

 

PodoCare
Tel: 06 24201590
info@podocare.net

 

Mortonse neuralgie: zenuwbeklemming in de voet

Wat is een mortonse neuralgie:
Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling in de voet. Bij deze aandoening is de zenuw beklemd tussen twee middenvoetsbeentjes.
Als de zenuw vaker en langer bekneld raakt dan gaat deze zich verdikken. Hierdoor kan de klacht uiteindelijk chronisch worden.

Oorzaken:
De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de voeten. Tijdens het lopen komen de middenvoetsbeentjes tegen elkaar en irriteren de zenuw. De klacht kan voorkomen bij een holvoet, platvoet en een voet met doorgezakte voorvoet.

Ook verkeerd schoeisel kan de aandoening uitlokken. Als de voet breder is dan de schoen wordt de voet ook in elkaar gedrukt waardoor de zenuw klem komt te liggen. Veel lopen, staan of veelvuldig op de hurken zitten kunnen ook oorzaken zijn.

Klachten:
In eerste instantie zal de pijn zich plotseling voordoen. Een scherpe intense pijn op de wreef die kan doorstralen naar de tenen. Vaak helpt het om de schoen uit te doen en de voorvoet te masseren.
Tintelingen, een doof of brandend gevoel in de tenen of de voorvoetregio zijn mogelijk.
In een later stadium kan de pijn continu aanwezig zijn, ook ’s nachts. De klacht is dan chronisch geworden.

Behandeling:
Omdat de oorzaak meestal te vinden is in een standsafwijking van de voet, zal de behandeling vooral gericht zijn op correctie van de voet. De zolen die gemaakt worden zullen de verkeerde stand corrigeren waarbij er weer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes gecreëerd wordt.
Daarnaast wordt er gekeken of u de juiste schoenen draagt.