Praktijk locatie

Medisch Centrum Het Gildenhuis
Gildenveld 83, 3892 DE, Zeewolde
www.hetgildenhuis.nl

 

PodoCare
Tel: 06 24201590
info@podocare.net

 

Hallux limitus / Hallux rigidus: stijve grote teen

Wat is een hallux  limitus:
Een hallux limitus is de beweging van de grote teen beperkt.
In eerste instantie is dit een musculaire verstijving. In een later stadium zal de teen een ossale verstijving krijgen en is beweging niet meer mogelijk. Dit is een hallux rigidus.

Wat is een hallux rigidus:
Je spreekt van een hallux rigidus als het gewricht van de grote teen helemaal vast zit. Vaak ontstaan er op de gewrichtsrand osteofyten. (soort botwoekeringen).

Oorzaken:
Artrose is een belangrijke oorzaak van een hallux rigidus.
Beschadiging aan het grote teen gewricht kan echter ook komen door veelvuldig overbelasten, botbreuk, jicht, reuma of een ongeval.

Klachten:
Bij het lopen wikkel je normaal gesproken af over de grote teen. Indien je dit niet meer kunt omdat de grote teen verstijfd is, zal de afwikkeling meer over de buitenzijde van de voet gebeuren. Dit kan allerlei klachten in de rest van het lichaam geven.
De voornaamste klacht is wel pijn in het grote teen gewricht.

Behandeling:
Door het dragen van een therapie zool zullen de klachten geheel of gedeeltelijk kunnen verdwijnen.
De zool zal vooral gericht zijn op ontlasten van het gewricht en compensatie voor het afwikkelen van de voet.
Bij deze klacht is het heel belangrijk dat u de juiste schoenen draagt. De schoen moet een uitneembaar voetbed hebben, een goede stevige hielomsluiting en een stugge loopzool. Daarnaast is het belangrijk dat er in de schoen al een afwikkeling zit. Bij een schoen met afwikkeling staat de neus van de schoen enigszins omhoog.