Praktijk locatie

Medisch Centrum Het Gildenhuis
Gildenveld 83, 3892 DE, Zeewolde
www.hetgildenhuis.nl

 

PodoCare
Tel: 06 24201590
info@podocare.net

 

Hallux valgus: scheefstand grote teen

Wat is een hallux valgus:
Een hallux valgus  is een afwijkende stand van de grote teen. De teen staat niet meer recht, maar wijst richting de 2e teen. Doordat de gewrichtjes in een andere stand komen te staan, zal er aan de buitenzijde van de voet een grote knobbel ontstaan.
Een hallux valgus komt veelvuldig voor.

Oorzaken:
Erfelijkheid speelt een grote rol in het ontstaan van een hallux valgus. Vaak komt de afwijking bij meerdere mensen in de familie voor. De scheefstand zal dan vaak al op jonge leeftijd ontstaan.
Het veelvuldig dragen van te krappe of te puntige schoenen, of schoenen met een hele hoge hak, kan ook een oorzaak zijn bij het ontstaan. Dit is ook een grote reden waarom de afwijking vaker bij vrouwen wordt gezien.
Een platvoet of een hypermobiele voet heeft ook meer kans om een hallux valgus te ontwikkelen.

Klachten:
Hoe scheef de teen staat zegt niet altijd wat over het klachten patroon.
Pijn is de meest gehoorde klacht. De pijn kan in het gewricht zelf zitten door de vergroeiing, maar ook de bult kan pijnlijk of zelfs ontstoken raken doordat deze vaak klem zit in de schoen.
De grote teen kan ook zo scheef gaan staan dat de tweede teen in de problemen komt. De grote teen zal dan de kleinere teen omhoog wippen. Hierdoor kan veel pijn ontstaan aan het gewrichtje van de 2e teen bij de middenvoet.

Behandeling door de podoloog:
Vaak is een standsafwijking van de voet medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een hallux vagus. Door het corrigeren van de voet kun je gedeeltelijk voorkomen dat de teen verder scheef zal groeien.
De teen zal echter nooit meer in zijn oorspronkelijke stand terug komen.
Omdat vaak de afwikkeling van de voet verstoord is, zal een therapiezool in combinatie met de juiste schoenen de taak gedeeltelijk kunnen overnemen.

Schoenadvies:
Een zool zal een beter resultaat hebben met de juiste schoenkeuze.
Het is belangrijk dat u schoenen kiest van soepel leer, zonder stiksels of naden op de plek van de knobbel. Daarnaast is een stevige hielomsluiting en een stugge zool met enige afwikkeling (de neus van de schoen staat enigszins omhoog)  een goede keuze.