Praktijk locatie

Medisch Centrum Het Gildenhuis
Gildenveld 83, 3892 DE, Zeewolde
www.hetgildenhuis.nl

 

PodoCare
Tel: 06 24201590
info@podocare.net

 

Hielspoor: benige uitwas onder het hielbeen

Wat is een hielspoor:
De term hielspoor wordt in de volksmond vaak gebruikt voor meerdere soorten hielpijnen. Een hielspoor is een benige uitwas onder het hielbeen, ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat.
Door middel van een röntgenfoto of echo kan worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een hielspoor gaat. Een hielspoor geeft niet altijd klachten.

Oorzaken:
De oorzaak van een hielspoor is vaak overbelasting en/ of een verkeerde stand van de voet.
Door een verkeerde stand komt er teveel spanning te staan op de peesplaat onder de voet en de spieren. Door de constante trekkracht op de aanhechtingsplaats van de peesplaat en de spieren aan het hielbeen ontstaan kleine scheurtjes op de aanhechtingsplaats. Zodra de scheurtjes gaan genezen kan er kalkvorming (botvorming) ontstaan en groeit er een botvormig uitsteeksel.
 
Klachten:
De meeste mensen met een hielspoor ondervinden geen klachten, sterker nog, de meeste mensen weten niet eens dat ze een hielspoor hebben. Indien er wel klachten optreden gaat dit vaak om vochtophoping onder het hielspoor, weefselontsteking en/ of een kloppende pijn.
Bij het lopen of staan kunt u pijn voelen aan de onderzijde van de hiel. De hiel kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een zwelling ontstaan.
Vaak gaat u dan de voet ontlasten om zo pijnklachten te voorkomen. Uiteindelijk veroorzaakt dit alleen maar nog meer klachten elders in het lichaam.

Behandeling:
Bij een hielspoor verdwijnen de klachten meestal weer vanzelf. Vooral rust bevordert het genezingsproces. Bij een afwijkende stand van de voeten worden steunzolen aangemeten waardoor de druk van de peesplaat afgehaald wordt.
In ernstigere gevallen zal de huisarts pijnstillers kunnen voorschrijven of een cortisone injectie geven.