Praktijk locatie

Medisch Centrum Het Gildenhuis
Gildenveld 83, 3892 DE, Zeewolde
www.hetgildenhuis.nl

 

PodoCare
Tel: 06 24201590
info@podocare.net

 

Ruiter-, klauw- en hamertenen

Ruiterteen:
Een ruiterteen is een teen die over de naastgelegen teen groeit. Meestal door druk van een hallux valgus (scheve grote teen). Ook te krappe schoenen of reuma kunnen een oorzaak zijn.
Klachten zijn vooral eelt, blaren en likdoorns. Een ruiterteen kan grote problemen geven met schoenen omdat er simpelweg vaak geen ruimte voor is.
Een silicone orthese kan de teen en naast gelegen tenen beschermen en soms is zelfs enige correctie nog mogelijk.

Klauw- en hamertenen:
Klauwtenen zijn vaak een gevolg van een holvoet, te krappe schoenen of een systeemziekte zoals diabetes. De kleine spiertjes in de voet vallen uit en de lange onderbeenspieren nemen de overhand. Deze trekken de tenen in een klauwstand en de kleine spiertjes in de voet zijn niet meer in staat om dit te corrigeren.

In eerste instantie zal de teen gaan klauwen, vaak is dan nog enige correctie mogelijk.

In een later stadium zal de teen een definitieve stand gaan aannemen welke niet meer corrigeerbaar is. Deze stand wordt een hamerteen genoemd. De gewrichtjes van de tenen zijn dan volledig verstijfd.

De tenen hebben meer kans op eelt, likdoorns en slijmbeursontstekingen doordat er te weinig ruimte is in de schoen en hierdoor de tenen klem zitten.

Een steunzool kan de druk enigszins ontlasten en in sommige gevallen nog een positief effect hebben op de stand van de tenen.
Een silicone orthese kan de druk van de tenen afnemen of de stand ondersteunen.

Mallet-teen / krabbelteen
Bij deze teenafwijking staat de hele teen recht, behalve het laatste kootje. Deze is staat naar de grond gefixeerd. Meestal komt deze afwijking voor bij de 2e teen.

Eeltvorming en likdoorns op het puntje van de teen zijn de meest voorkomende klacht. Ook bij pijn bij het lopen kan voorkomen. Soms kan een zool de teen nog enigszins in de oorspronkelijke positie krijgen. Anders kan met een orthese de teen worden beschermd.