Praktijk locatie

Medisch Centrum Het Gildenhuis
Gildenveld 83, 3892 DE, Zeewolde
www.hetgildenhuis.nl

 

PodoCare
Tel: 06 24201590
info@podocare.net

 

Metatarsalgie: pijn onder de bal van de voet

Wat is metatarsalgie:
Letterlijk betekent metatarsalgie: Pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het einde van de middenvoetsbeentje vormen samen met de tenen een gewricht. Deze gewrichtjes hebben veel te verduren tijdens het lopen omdat ze bij elke stap moeten buigen.

Oorzaken:
Metatarsalgie kan heel veel verschillende oorzaken hebben:
·    Door een afwijking in de stand van de voet kan er meer druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes komen. Vooral bij een holvoet komt dit geregeld voor.
·    Hamer- en klauwtenen geven een verandering in de anatomie van de voet waardoor het middenvoetsbeentje teveel naar de grond gericht komt te staan. Dit resulteert op overmatige druk van de kopjes.
·    Een hallux valgus (scheve grote teen) kan een oorzaak zijn. De afwikkeling van de voet gaat niet meer via de grote teen en de overige tenen krijgen meer te verduren.
·    Overgewicht geeft extra druk op de kopjes.
·    Verkeerd schoeisel. Bij het lopen op hoge hakken wordt het gewicht niet meer over de gehele voet verdeeld, maar komt het lichaamsgewicht vooral op de voorvoet terecht.
·    Reuma kan een ontsteking veroorzaken in de gewrichtjes van de voorvoet.
·    Vermindert capiton (vetkussen onder de voet), als we ouder worden wordt het vetkussen onder de voet dunner. De gewrichtjes worden hierdoor minder goed beschermd en geven pijnklachten.

Klachten:
Vooral pijn en eelt zijn veelgehoorde klachten van metatarsalgie. Klachten kunnen spontaan of geleidelijk ontstaan.
Pijn met scherpe steken, doof/ tintelend gevoel, gevoel van een dubbele sok onder de bal van de voet of het gevoel op steentjes te lopen zijn een teken van metatarsalgie.

Behandeling:
Behandeling van voorvoetklachten zal vooral bestaan uit therapiezolen en schoenadvies. Met zolen zal er getracht worden de voet weer zoveel mogelijk in de neutraal positie te krijgen of om compensatie te creëren voor bijvoorbeeld het verminderde vetkussen.
Voor klachten aan de voorvoet kunt u het beste een schoen nemen met stevig contrefort, hak van maximaal 3 cm en een stugge zool. Het mooist is een loopzool waarin een afwikkeling zit, de neus staat dan omhoog. Door de afwikkeling in de schoen hoeven de gewrichtjes minder werk te verrichten, de schoen neemt het van de voet over.